Doe 25 september ook mee!

Maak kennis met de wildernisnatuur van Terschelling. Beleef de Wadden met al je zintuigen én laat het prachtige eiland nog mooier achter. In één dag gaan we het hele eiland rond met JutXL: van Noordsvaarder tot Boschplaat, van wad tot strand.

Kies hieronder een activiteit die bij jou past en doe mee!

Ga voor een sportieve uitdaging. Laat je verwonderen door de natuur of beleef een waardevolle dag met je (klein)kinderen. Samen jutten we voor een schonere kust.

Voor de vroege vogels

Doe mee: Wad mooi!

Terwijl het eiland nog slaapt, is het wad al vol leven. Zacht kabbelend water, een pruttelende wadbodem vol slijkgarnaaltjes, schelpdieren, wormen en het geluid van tientallen soorten vogels. Dat in een omgeving waarin het licht voortdurend verandert. Start jouw ochtend op het magische moment van de schemering en wandel met ons over het wad de dag in. Onderweg jutten we de mooie verhalen van het wad en rapen we op de dijk zwerfvuil op. Neem niet alleen wadloopschoenen, maar ook je picknickkleed mee. Er is een gezamenlijk ontbijtje op de dijk. Wad mooier kunnen we het niet maken.

Maximaal aantal deelnemers: 15 personen
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Zwaarte: **
Duur: 6:45 – 12:00 uur
Kosten: € 30,-
Vertrekplaats: Formerum, Waddendijk einde Westerboutenweg, paal 7.9

 

Ja, ik doe mee!

Word zandonderzoeker

Doe mee: Klein maar fijn

Word zandonderzoeker. Een activiteit speciaal voor nieuwsgierige (groot)ouders en (klein)kinderen. Met vier haringen en een touwtje mag jij jouw eigen vierkante meter strand afbakenen. Daarna gaan we met een schepje, zeef en bak water aan de slag. Wat zit er allemaal in het zand verstopt? Je zult versteld staan hoeveel piepkleine stukjes plastic er te vinden zijn in een vierkante meter strand. Alle gegevens die we verzamelen worden opgestuurd naar The Big Microplastic Survey , een wereldwijd onderzoeksprogramma waarbij iedereen mee kan helpen om het probleem van microplastics onder de aandacht te brengen en op te lossen. De reis zelf is óók een avontuur. Je rijdt én in een huifkar getrokken door paarden én we nemen je mee in een elektrische terreinwagen. Stichting De Jut Fabriek is op het startpunt aanwezig met een mobiele installatie waarbij je zelf iets moois kunt maken van plastic strandafval. Van klein naar iets heel fijns.

Maximaal aantal deelnemers: 15 personen
Leeftijd: alle leeftijden
Zwaarte: *
Duur: 10:30 – 14:30 uur / 11:45 – 15:00 uur / 14:45 – 17:15 uur
Kosten: € 30,-
Vertrekplaats: Lies, Hotel de Walvisvaarder

 

Ja, ik doe mee!

14 kilometer lang avontuur

Doe mee: Om de Noord

Het Groene Strand en de Noordvaarder zijn ruige natuurgebieden die elke dag worden gevormd door wind en water. Met elk getij wordt er ook afval de natuur in gebracht. Wat we tegenkomen, ruimen we natuurlijk op. Wandel met ons mee over het drooggevallen wad waar pioniersplanten voet aan de grond proberen te krijgen, geniet van de strandvlaktes met massa’s rustende vogels en klim het duin op om te zien hoe zandbanken langzaam vastgroeien aan het eiland. Met een beetje geluk kun je de zeehonden zien liggen. Geniet van de geur van de zee en het suizen van de wind in je oren die hier vrij spel heeft. Een 14 km lange wandeling onder begeleiding van natuurgidsen Om de Noord.

Maximaal aantal deelnemers: 45 personen
Leedtijd: vanaf 7 jaar, goede conditie is een voorwaarde
Zwaarte ***
Duur: 8:00 – 14:30 uur
Kosten: € 25,-
Vertrekplaats: West, Paviljoen De Walvis

 

Ja, ik doe mee!

Sportievelingen opgelet

Doe mee: Jut Xtreme

Sportievelingen opgelet. Speciaal voor jullie hebben wij een uitdagende tocht uitgestippeld over de Boschplaat, door de duinen naar natuurgebied Cupido’s polders. We helpen jullie een klein stukje op weg, daarna gaan jullie onder begeleiding van de boswachter van Staatsbosbeheer op een ontdekkingstocht door de natuur. Omdat dit een gebied is waar weinig mensen komen, is de kans groot dat we nog steeds afval tegenkomen van de MSC Zoe, het containerschip dat in 2019 vlak voor de Terschellinger kust 342 zeecontainers verloor. De Waddenkust werd daarna overspoeld met rotzooi. We verwachten kiloknallers afval op deze tocht, dat we op zeilen over de kwelder mee terugslepen naar de start locatie van de wandeling, want in dit kwetsbare natuurgebied zijn geen andere vervoermiddelen toegestaan. Een dagtocht voor mensen die van uitdagingen houden.

Maximaal aantal deelnemers: 20
Leeftijd: alleen voor volwassenen, goede conditie is een voorwaarde
Zwaarte ***
Duur: 8:30 – 15:30 uur
Kosten: € 25,-
Vertrekplaats: Oosterend, Heartbreak Hotel

 

Ja, ik doe mee!

Natuurbeleving in drie

Doe mee: Jutsafari XL

De ideale combinatie van natuurbeleving én iets terugdoen voor de natuur in drie delen. Dat noemen wij XL. Je rijdt in een elektrische terreinwagen langs de mooiste plekken in de natuur. Dieren laten zich vanuit de fluisterstille wagens ongestoord bekijken. Een natuurgids rijdt in een aparte wagen met je mee en heeft bij alles wat je onderweg tegenkomt een verhaal. Op een locatie aan het strand waar afval ligt, ga je over een kleine afstand afval jutten. Bij de startlocatie is De Jutfabriek aanwezig die gejut plastic omvormt tot een nieuw product. Zeer geschikt voor gezinnen of mensen die geen grote afstanden willen afleggen. De volgorde waarin de drie onderdelen worden aangeboden, varieert per tocht.

Maximaal aantal deelnemers: 15 personen
Leeftijd: voor alle leeftijden
Zwaarte *
Duur: 8:00 – 12:30 uur / 10:30 – 15:00 uur / 13:00 – 17:3- uur
Kosten: € 30,-
Vertrekplaats: Lies, Hotel De Walvisvaarder

 

Ja, ik doe mee!

Donkerte ervaren

Doe mee: Schemerwandeling

Het waddengebied is één van de laatste ongerepte plekken in Nederland waar je nog echte donkerte kunt ervaren. Ver weg van alle kunstmatige lichtbronnen wordt het hier ’s nachts zó donker dat je bij helder weer de Melkweg kunt zien. De Boschplaat op Terschelling is zelfs uitgeroepen tot Dark Sky Park. Ervaar tijdens deze wandeling over het strand en door de duinen bij Oosterend het vallen van de avond. Van de schoonheid van de schemering tot sterrenpracht. Luister onderweg naar waargebeurde verhalen over de Levende Duinen van Oosterend van Eilandmeisje Marloes Fopma. Het landschap krijgt daardoor meer context. De duinen worden meer dan alleen zand en helmgras! Verzamel zelf mooie aanspoelsels en neem al wandelend ook het afval mee in je juttas. Nog elke wandeling neemt Eilandmeisje wel afval van de ramp met het containerschip MSC Zoe mee. Verrijk je met verhalen op deze bijzondere belevenis!

Maximaal aantal deelnemers: 20 personen
Leeftijd: alle leeftijden, mits goede conditie. Bij deze tocht wordt door de duinen gelopen.
Zwaarte **
Duur: 20:00 – 22:30 uur
Kosten: € 25,-
Vertrekplaats: Oosterend, fietsenstalling strandtent Heartbreak Hotel

 

Ja, ik doe mee!

Coronaproof jutten

JutXL is een eendaags evenement, dat bestaat uit verschillende losse activiteiten. Alle activiteiten vinden buiten plaats, veelal op plekken in de natuur waar weinig andere mensen zijn. Per activiteit kiezen wij bovendien voor een beperkte groep deelnemers. Op die manier kunnen wij goed anderhalve meter afstand garanderen.

Vanwege corona verzoeken wij of je opruimmaterialen als handschoenen, grijpers of een prikstok zélf wilt meenemen. Bij bepaalde activiteiten is er vervoer naar een start- of eindpunt. In die gevallen is het verplicht een mondkapje te dragen. Vind je het belangrijk om je handen regelmatig te kunnen desinfecteren? Dat kan bij elke begeleider, maar neem vooral ook je eigen ontsmettingsmiddel mee. We vragen je tot slot de algemeen geldende coronamaatregelen van de overheid in acht te nemen. Denk bijvoorbeeld aan thuisblijven als je klachten hebt en houd afstand tot andere deelnemers. Samen maken we er een feestje van.

Basisregels voor succes

Juttas van 100% gerecyclede materialen

Plasticvrij jutten!

Voor het jutten van afval krijg je van ons een juttas te leen. Deze prachtige duffel van 100% gerecyclede materialen kun je na afloop tegen een gereduceerd tarief van € 25,00 kopen (normaal € 39,95). Een gedeelte van de opbrengst gaat rechtstreeks naar projecten voor een afvalvrije Waddenzee, waaronder het project Jut op Terschelling. Zo maak je met je inzet én aankoop het verschil voor de Wadden.

Bestel de juttas