De JUT kaart van Terschelling

Ga mee op jutsafari

In de vroege ochtend of tegen avondschemer beleef je de natuur op haar hoogtepunt. Dieren laten zich vanuit de fluisterstille elektrische terreinwagens ongestoord bekijken. Om die reden heeft Staatsbosbeheer toestemming gegeven om door ongerepte gebieden te rijden. Zo beleef je tijdens de jut safari natuur waar nauwelijks mensen komen. Een unieke ervaring. Jutten De route van de jut safari wordt per keer afgestemd op de locatie waar op dat moment het meeste afval ligt. Zo jut je mee voor een schone kust op de plek waar dat het hardst nodig is. Uiteraard wordt rekening gehouden met kwetsbare gebieden en periodes. Tijdens het jutten is er aandacht voor het probleem van plastic soep en staan we ook stil bij bijzondere natuurvondsten. Zelf rijden Je bestuurt zelf een elektrische terreinwagen. Hierover krijg je vooraf uitleg. Een gids rijdt (in een aparte wagen) met je mee, wijst je de weg naar de mooiste plekken in de natuur en heeft bij alle dieren die je onderweg tegenkomt een verhaal. Let op! Dieren kunnen schrikken van felgekleurde kleding. Houd daar rekening mee. Kleed je daarnaast warm en weerbesteding aan. De wagens zijn open. Tijdens de rit zit je stil en koel je snel af. Ontdek de Terschellinger wildernis en jut mee voor een schone kust!

Workshop Jutfabriek

Stroop je mouwen op en duik in de wereld van plastic afval dat is gejut van ons Terschellinger strand. Correctie, duik in de wereld van onze grondstof: aangespoeld plastic afval. Tijdens deze workshop ga je samen met ons de werkplaats in, om van gejut plastic een nieuw product te maken. Je gaat het plastic sorteren, wassen, vermalen en omsmelten tot je eigen, zelfgemaakte en unieke product. Zo houden we samen het strand schoon en bewijzen we dat mooie producten ook van gerecycled materiaal gemaakt kunnen worden.

Jut verhalenwandeling Eilandmeisje

Verrijk je met verhalen en help ondertussen mee afval jutten! Wandel je rijk met eilandverhalen! Ervaar tijdens deze wandeling de schoonheid van de duinen en het strand bij Oosterend. Luister onderweg naar waargebeurde verhalen over de Levende Duinen van Oosterend van Eilandmeisje Marloes Fopma. Het landschap krijgt daardoor meer context. De duinen worden meer dan alleen zand en helmgras! Verzamel zelf mooie aanspoelsels en neem al wandelend ook het afval mee in je juttas. Nog elke wandeling neemt Eilandmeisje wel afval van de ramp met het containerschip MSC Zoe mee. Je kunt kiezen voor een wandeling in de ochtend of later op de dag in de schemering.

Legenda
Jutten georganiseerd
Jutten op eigen initiatief