Jut verhalen

Inspirerende verhalen van jutters

Nul afval op het strand en wad van Terschelling. Dat is het doel van jut. Het project is een initiatief van de Waddenvereniging dat alleen kan bestaan dankzij een stevig lokaal netwerk van enorm betrokken vrijwilligersorganisaties, natuurorganisaties, toeristische ondernemers en uiteraard de inzet van jutters zoals jij. Lees hier hun verhalen.

Heb jij zelf een jutverhaal dat je met ons wilt delen? Neem contact met ons op.

Al 30 jaar actief voor een schone zee

Stayokay Terschelling

Toen Albert Wiegman zo’n 15 jaar geleden startte als hostelmanager bij de Stayokay op Terschelling, kreeg hij het Milieujutten erbij. Al sinds 1992 organiseert het hostel eigen opruimweekenden. Sindsdien is het aanbod gegroeid met schoonmaakacties rond het hostel en cleanups voor scholen en groepen.  Wiegman: ‘De bewustwording over zwerfvuil is de afgelopen jaren een stuk breder geworden. Het is niet langer een geitenwollensokkenverhaal.’ Sinds 2021 is Wiegman naast hostelmanager ook voorzitter van Stichting de Milieujutter op het eiland.

Lees het hele verhaal

Doe mee aan de Clean-up bingo

Tall Ship Bark EUROPA

Tall Ship Bark EUROPA is een echte ‘ocean wanderer’. Haar thuishaven is Scheveningen, maar daar is ze zelden. Wanneer ze wel in Nederland is, wordt altijd geprobeerd om zoveel mogelijk mensen en fans te betrekken bij het verhaal van het schip en het bewustzijn op het gebied van duurzaamheid en bescherming van de oceanen te vergroten. Er zijn vaak onderzoekers en wetenschappers aan boord die tijdens de zeilreis projecten uitvoeren. De EUROPA was één van de schepen die te bewonderen was tijdens de Tall Ships Races 2022 in Harlingen. Hier werd de aftrap gegeven van de Bark EUROPA Clean-up Week. De actie bestaat uit twee onderdelen. Gedurende de zeilreis van het schip naar haar volgende bestemming (Antwerpen) wordt zoveel mogelijk plastic afval uit de Waddenzee en Noordzee gevist. Iedereen kan vanuit zijn of haar eigen woonplaats meedoen met de Clean-up Bingo.

Lees het hele verhaal

Uit de hand gelopen hobby

De Jut Fabriek

Toen zijn vrouw vroeg waar haar fiets toch was gebleven en hij moest bekennen dat die bedolven was geraakt onder zijn verzameling plastic, wist Vincent Kooijman dat het tijd was de zaken groter aan te pakken. De oprit naast huis was ook al niet meer te zien door alle viskratten- en manden. Binnen een halfjaar nadat hij samen met buurman Ivo Wiersma in de schuur achter huis De Jut Fabriek was begonnen, verhuisden de mannen hun onderneming naar een loods op het industrieterrein van West-Terschelling. Met zagen, shredders, verwarmingsinjectoren, persen, mallen en niet te vergeten een tiental vrijwilligers worden hier sinds een jaar nieuwe producten gemaakt van plastic afval.

Lees het hele verhaal

Naar buiten met Bever

World Ocean Day 2022

Op World Ocean Day 2022 verhuisde Jut Terschelling tijdelijk naar het eiland Schiermonnikoog. Tijdens deze dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor het belang van oceanen. Vervuiling, met name door plastic zwerfvuil, is één van de grootste bedreigingen voor het leven in de oceaan. Met een fanatiek en enthousiast team van Bever maakte de Waddenvereniging in samenwerking met WadExpedities een wadplaat aan de westkant van het eiland schoon waar veel afval was aangespoeld. In totaal werd er in anderhalf uur bijna 100 kilo afval verzameld. Wadgids Renate de Backere van de Waddenvereniging begeleidde de groep.

Lees het hele verhaal

Jutten op de meest afgelegen plekken

Eco Safari Terschelling

In de vroege ochtend of avond, als heel Terschelling óf nog in bed ligt óf aan de maaltijd zit, trekt Maarten Sjoers er met zijn gasten op uit. ‘Op die tijdstippen kom je weinig mensen tegen en zijn de dieren het meest actief.’ Als enige op het eiland heeft Maarten toestemming van Staatsbosbeheer om met zijn 100% elektrische wagentjes de natuurgebieden in te trekken.

Lees het hele verhaal

Jutten met pubers

Milieujutten Terschelling 2022

Stayokay Terschelling organiseert al vanaf 1991 Milieujutten op Terschelling. In 2022 deed Minke Schouten, medewerker bij de Waddenvereniging, mee. ‘Met drie pubers een paar dagen jutten op Terschelling. Ik was benieuwd. Mijn vriend fietste met onze oudste zoon een week door Spanje, dus wilde ik met de andere twee ook even weg in de voorjaarsvakantie. Iets dat in de verte moest concurreren met Spanje. En dat terwijl er hier onderwijl drie stormen overkwamen. Ai.’

Lees het hele verhaal