Jut verhalen

Inspirerende verhalen van jutters

Nul afval op het strand en wad van Terschelling. Dat is het doel van jut. Het project is een initiatief van de Waddenvereniging dat alleen kan bestaan dankzij een stevig lokaal netwerk van enorm betrokken vrijwilligersorganisaties, natuurorganisaties en toeristische ondernemers. Lees hier hun verhalen.

De Jut Fabriek

Toen zijn vrouw vroeg waar haar fiets toch was gebleven en hij moest bekennen dat die bedolven was geraakt onder zijn verzameling plastic, wist Vincent Kooijman dat het tijd was de zaken groter aan te pakken. De oprit naast huis was ook al niet meer te zien door alle viskratten- en manden. Binnen een halfjaar nadat hij samen met buurman Ivo Wiersma in de schuur achter huis De Jut Fabriek was begonnen, verhuisden de mannen hun onderneming naar een loods op het industrieterrein van West-Terschelling. Met zagen, shredders, verwarmingsinjectoren, persen, mallen en niet te vergeten een tiental vrijwilligers worden hier sinds een jaar nieuwe producten gemaakt van plastic afval.

Lees het hele verhaal

Eco Safari Terschelling

In de vroege ochtend of avond, als heel Terschelling óf nog in bed ligt óf aan de maaltijd zit, trekt Maarten Sjoers er met zijn gasten op uit. ‘Op die tijdstippen kom je weinig mensen tegen en zijn de dieren het meest actief.’ Als enige op het eiland heeft Maarten toestemming van Staatsbosbeheer om met zijn 100% elektrische wagentjes de natuurgebieden in te trekken.

Lees het hele verhaal